הפרעת אכילה לילית
הפרעת אכילה לילית מתחלקת לשנים יש אנשים שמתעוררים באמצע הלילה וחייבים לאכול ארוחות גדולות ליד המקרר ויש כאלו שאוכלים באופן לא מודע תוך כדי שינה. התופעה מוכרת שהים רבות אולם ארגון הפסיכיאטרים האמריקני הכניסה רק לאחרונה לספר האבחונים ה DSM כיוון שהיא הייתה מאובחנת כהפרעת שינה ולא כהפרעת אכילה. היא נצפתה לראשונה בעיקר אצל אנשים שמנים שניסו להימנע מהשמנת יתר על ידי אי אכילה בשעות היום. בלילה היה תוקף אותם רעב גדול ובלתי נשלטו.
054-4990201
אפיונים של הפרעת אכילה לילית
ישנם כאלו שנוהגים לאכול הרבה ממש לפני ההרדמות ולא לאכול בבוקר. את רוב הקלוריות הם צורכים בשעות הערב בצורה לא נשלטת. ישנם כאלו שפשוט מתעוררים עם דחף לא נשלט לאכול מספר פעמים בלילה.
בדרך כלל אנשים עם אכילה לילית רגשית יחושו חוסר תיאבון בשעות הבוקר ולעתים אף יצומו עד שעות הצהרים/ערב. מצב שאנו מכנים בשם אנורקסית בוקר Morning Anorexia. מצב נפשי ירוד ותחושות של דיכאון שכיחים, תחושה של בדידות המלווה בדחף חזק לאכול בערבים. יש עליה חדה בצריכת המזונות בייחוד בערב.
הטיפול בהפרעת אכילה רגשית לילית
אכילה רגשית מאופיינת באכילה של אוכל בצורה אובססיבית בכדי להרגיע רגשות ותחושות לא נעימות ומדכאות. אכילה רגשית מורכבת ממספר גורמים. תחושת הערך שאנו בונים לעצמנו בעיני עצמנו ובעיני החברה והסובבים. היכולת שלנו להתמודד עם דיכאון ייאוש ותחושות שליליות אחרות.
לדוג: נילי שמה לב שבשנה האחרונה היא כל הזמן נגשת למקרר וחוטפת משהו. גם בלילה לפעמים היא ממש עומדת ליד המקרר כשאף אחד לא בסביבה ואוכלת מהר מכל דבר כמעט. טועמת מהתבשיל ואחר כך לחם עם מיונז ומהעוגה ומקנחת ב 3 כפות גדושות ממרח שוקולד. זה מספיק עד הבוקר וכשהיא קמה היא שוב אוכלת כך. במהלך היום היא מוצאת את עצמה ליד המקרר בעבודה יותר מידי פעמים. נילי הבינה שיש כאן בעיה ושהיא לא ממש שולטת על האכילה הרגשית. זו לא בולמיה כי אין ממש בולמוסים חזקים אולם יש תחושה שנכפית עליה לאכול בלילה. כמו כן היא לא מקיאה. היא כן חשה נורא מלאה וייאוש מהמלאות וההשמנה שבאה בעקבותיה. היא גם לא ממש עושה ספורט כי אין טעם לדבריה לצאת לספורט עם כל הבטן המלאה הזו. היא לא יוצאת כי שום דבר לא עולה עליה. נילי החלה להתבודד והאכילה הרגשית רק גברה.
אכילה רגשית מאמרים נוספים:
הסיבות לאכילה הרגשית
אכילה רגשית מתרחשת כאמצעי להתמודד עם רגשות קשים. תסכול עצב דיכאון וכעס הם בדרך כלל הרגשות שמציפים כל מי שאוכל רגשית. אכילה רגשית מסייעת בצורה שלילית להתמודד עם הרגשות הקשים. במקום לדבר ולהוציא את התחושות לפני חבר או חברה או מישהו קרוב אנו מאביסים את עצמנו באוכל מענג. המחיר הוא כבד. האכילה למעשה לא פותרת את הבעיות מהשורש. האכילה הרגשית רק מעמעמת את התחושות לפרק זמן קצר. ההתענגות על האוכל מפצה למספר שעות לכל היותר. אחר כך מופיעים הרגשות הקשים ושוב מתחיל מעגל ההתמכרות לאוכל מענג. יש אנשים שזקוקים לעצור בדרך מספר פעמים כדי לאכול כאן ושם עד שהם מגיעים למחוז חפצם. כל כך קשה להסתדר ללא האכילה הרגשית הכפייתית.
טיפול באכילה רגשית
אכילה רגשית דורשת טיפול עם פסיכולוג מומחה בהפרעות אכילה. אכילה רגשית כמו גם אנורקסיה או בולמיה יושבת על רגשות קשים ועל תחושה של ערך עצמי פגוע. בטיפול הפסיכולוגי אנחנו מזהים את מגוון התחושות הקשות ומתמודדים עימם. מנתחים את מקורם ומנסים למצוא דרכים להביע אותם ולאו דווקא דרך אכילה. טיפול פסיכולוגי מסייע לעיבוד של התחושות הקשות והעלאת הערך העצמי והדימוי העצמי כך שלא נזדקק עוד לאכילה הרגשית. הטיפול באכילה רגשית הוא טיפול פסיכולוגי לכל דבר ועניין. אנו מנסים לבנות מחדש מסלול של ערך עצמי חיובי. מסלול של חיוביות ואי כניעה לדיכאון ולתחושות שליליות אחרות. מניסיוננו הטיפולי רוב הפונים מפסיקים את האכילה הכפייתית לאחר מספר חדשים ושאר העבודה הנפשית מתרכזת סביב בניית כיוון מצליח בחיים. כיוון אישי וזוגיות וכיוון מקצועי מנצח.