טיפול בבולמיה מבלי להשמין
כולם חושבים שאם נבריא מבולימיה אז מיד נשמין. ובכן זה אינו נכון. במרבית המקרים הבולימיה תגרור אותנו למעגל השמנה לא פשוט, בעוד שאורח חיים מאוזן יאפשר לנו לאכול יותר, יותר טוב ואף לרזות קצת.
הטיפול בבולמיה מורכב משלושה שלבים עיקריים:
- טיפול בבולמיה ושיטות הרגעה של הפחד מהשמנה
- טיפול בבולמיה ושחרור ממעגלי ההתמכרות וההקאה
- עבודה פסיכולוגית עם הדימוי והערך העצמי ומציאת כיוון חיים
בולמיה היא הפרעת אכילה שקשורה יותר לדימוי ולערך העצמיים שלנו מאשר לאוכל. טיפול בבולמיה חשוב דבר ראשון בכדי לעצור את מעגל הבולמוסים האכילה וההקאות. הבעיה של רוב האנשים שסובלים מבולמיה היא שהם מפחדים מלהשמין. קיים פחד ראשוני חזק מאוד מלהשמין. הטיפול בבולמיה מאפשר להפחית את הפחד מלהשמין מבלי שנצטרך להשמין. תרגול אכילה נכונה ושילוב של מזונות נכונים בשילוב עבודה על החרדה מההשמנה מסייעים לנשים רבות לצאת מבולמיה ועדיין לשמור על משקל תקין.
054-4990201
כיצד לשכנע שבולמיה מזיקה
כיצד ניתן לשכנע בחורות שאוכלות ומקיאות שאם הם יפסיקו להקיא הן לא ישמינו וגם יוכלו לצאת ממעגל הבולמיה. התשובה היא בעזרת טיפול פסיכולוגי מתאים ושיטות להרגעת הפחד מההשמנה. ננסה להבין בראשונה כיצד נוצר הפחד מהשמנה וכיצד הוא מתקבע בתודעה הבולמית. רוב הפרעות האכילה יושבות על הפרעות בחשיבה התקינה. יחד עם ערך עצמי נמוך ותחושות של תסכול, ייאוש ודיכאון. הפחד מפני השמנה מתפתח במקביל לתחושות אלו. בנות ובנים שמפתחים בולמיה מנסים למעשה בדרך קצרה להעלות את הדימוי העצמי שלהם. הם מנסים לרזות או לא להשמין בעזרת הקאות. ההקאות הן כאילו טריק מהיר לרזות. הקאות הן דפוס התנהגות ממכר. בזמן ההקאות משתחררים חומרים נעימים במוח ונוצר קשר בין תחושת ההתרוקנות לנעימות של אחרי ההקאה. הפחד מהשמנה ומהתנפחות מתחיל להתפתח בנקודה זו. בתחילה כל מי שמקיאה שמה לב להבדלים בין תחושת הנפיחות בבטן וההנאה מהאוכל המהיר לפני ההקאה והתחושה של אחרי ההקאות. התחושות של לפני הבולמוסים והתחושות שלאחר הבולמוסים. אנו מסתגלים ומתמכרים לתחושת המלאות והריקנות. כשאנו בולסים ומכניסים כמויות אוכל טעים אנו נעשים שבעים. אם אנחנו מקיאים מיד, תחושת השובע והתענוג מהאוכל נשמרת עוד קצת והיא מתערבבת עם תחושת הריקנות. המעגל הבולמי הזה הוא מעגל מאוד ממכר והרסני. ממכר בגלל הסיבות שהזכרנו. הרסני כי כל אחת מהפעולות הללו מזיקה מאוד לגוף.
טיפול בבולמיה ושיטות הרגעה של הפחד מהשמנה
טיפול בבולמיה כאמור מורכב משלבים. אחד החלקים החשובים בטיפול מבולמיה הוא להבין כיצד נוצר ופועל הפחד מלהשמין. במהלך הטיפול אנו לומדים לזהות אלו תחושות גופניות מעוררות את פחד ההשמנה. למשל, חלק מהאנשים שסובלים מבולמיה מדווחים שהפחד מהשמנה מתעורר אצלם לאחר אכילת בצקים, חלק לאחר אכילת בשר וכד. תוך כדי טיפול מזהים במטפל והפונה את המאכלים שגורמים לפחד להתעורר. בשלב הבא מנסים להתאים למטופל מאכלים שיגרמו לתחושות יותר נסבלות. במקביל מנסה המטפלת לדבר על תחושת החרדה מהשמנה במטרה להפחיתה. נתינת שם לבעיה ומיפוי הבעיה מסייעים להפחיתה. בשלב זה מרבית המטופלים מצליחים להפחית במידה זו או אחרת את הפחד מלהשמין. הכלים התזונתיים והנפשיים שניתנים להם מסייעים להם להיות קצת פחות לחוצים. במקביל הטיפול הנפשי ממשיך. אנו ננסה לזהות את כל מעגלי ההתמכרות של בולמיה ולהפחיתם.
בולמיה מאמרים נוספים:
טיפול בבולמיה ושחרור ממעגלי ההתמכרות של בולמיה
ניתן לזהות מספר מעגלי התמכרות בבולמיה:
- תענוג מאכילה של אוכל מהנה בכמויות גדולות
- הקאה ושחרור חומרים נעימים במוח
- תחושת ההתרוקנות של אחר ההקאות שמרגיעה אותנו
הבעיה היא שכל אחד מהמעגלים והפעולות הנלוות הללו הרסני כשלעצמו. הרסני לגוף וגם לנפש. אכילת כמויות מעמיסה ומזיקה לגוף. הקאות תדירות מזיקות למערכות שונות בגוף. תחושת ההתרוקנות למעשה מצביעה על חסר של מזון בגוף. בולמיה היא מחלה הרסנית. אנשים שסובלים מבולמיה ייאלצו להתמודד עם שלושת מעגלי ההתמכרות הללו בראש ובראשונה. הנזק הנפשי שבולמיה גורמת הוא בידוד ממעגלים חברתיים תקינים. ירידה נוספת בערך העצמי ובתחושת היכולת העצמית. ייאוש ודיכאון נוספים כתוצאה מההבנה שאנו לכודים או מכורים לבולמיה. כאמור טיפול בבולמיה יאפשר בראש ובראשונה שחרור ממעגלי ההתמכרות.
עבודה פסיכולוגית עם הדימוי והערך העצמי ומציאת כיוון חיים
בשלב הטיפולי האחרון נעשית עבודה מאומצת על העלאת הערך העצמי והדימוי העצמי תוך שחרור תחושות הייאוש והדיכאון. בשלב זה, כמו בכל טיפול פסיכולוגי, משוחחים המטפל והפונה על החיים ללא בולמיה ועל הדרך להתקדם נפשית ולהשיג מטרות שיעלו את הערך העצמי. כיוון חדש, מציאת בן או בת זוג והתקדמות אישית הן חלק מהכיוונים הטיפוליים. טיפול בבולמיה משלב את כל הגורמים הללו. חשוב ביותר לא להפסיק את הטיפול לאחר הפסקת הסימפטומים. אנשים רבים חשים הקלה לאחר שבתחילת הטיפול הם כבר לא מקיאים. אם בשלב זה הם יפסיקו את הטיפול בולמיה עלולה להופיע שוב. יש לעבד ולהבין את הסיבות העמוקות להופעת בולמיה בחיינו. בולמיה עלולה לחזור אם לא מטפלים בה לעומק. עבודה נפשית על שיפור הדימוי והערך העצמי ויציאה מדיכאון חשובים להצלחת הטיפול בבולמיה.
הפרעות אכילה ושפת ההצלחה החברתית
אבל מה הקשר של השפה הזו להפרעות אכילה? יש קשר ישיר וננסה לבדוק אותו כאן! חשבתם פעם על המרשמים החברתיים בחברה שלנו לגבר מוצלח או לאשה מוצלחת? ובכן גבר מוצלח זה מישהו בגובע 185-190 שוקל 70-80 + ג'יפ + 30000 ₪ המרשם העכשווי לבחורה/אשה מוצלחת הוא קודם כל הרזון אחר כך קריירה אם אין לך את הרזון את "אבודה" בחברה שלנו. פעם היה משפט העני חשוב כמת היום המשפט השתנה והוא השמן חשוב כמת.
הפרעות אכילה והמרשמים החברתיים
אם לא נלך לפי המרשמים החברתיים או העקרונות המנחים הללו אז אנו עלולים לחוש בשוליים לחוש לא מספיק מוערכים, יתכן שנחוש סוג של כישלון אם לא נצליח להגיע למשקל היעד שהחברה קבעה, והגרוע מכל אנחנו כבר מרגישים עמוק עמוק שהעקרונות הללו ממש נכונים, אמרה לי פעם בחורה שנלחמה באנורקסיה "אני באמת מרגישה יותר טוב כשאני ממש ממש רזה.."
אתם כבר מבינים שיש מרשמים חברתיים לכל דבר. הם לא ממש גלויים וכתובים אבל חסר לכם שלא תלכו לפיהם, אתם תתחילו לקבל הערות "יו איך שמנת.." " נראה לי שלא היה חיבור רגשי בינינו..." בכל מיני תירוצים יתרחקו מכם. אתם לא תהיו IN . מי שלא IN חש הרבה פעמים דיכאון וגם לדיכאון יש מרשם חברתי וכימי. במקום להגיד לכם שהחברה זקוקה לשינוי יגידו לכם שזה כימי וחבל לסבול כי כדור קטן יפתור הכל... הרבה כסף עושות חברות הענק על הכדורים הקטנים הללו ועל המשפט הזה "זה כימי". נראה לכם הגיוני שיהיו כל כך הרבה מדוכאים בעולם רק על בסיס כימי? מדוע לא מביטים במבנה החברתי המנוכר שאינו תומך? צריך אתכם שתתחילו להגיד זה לא בסדר!!! זה לא בסדר שכולם מתייחסים רק לרזון, זה לא הגיוני שברחוב בשכונה בפאב כולם ידברו אנורקסית!!
להשתחרר מהקולות של הפרעות אכילה
לא הגיוני לא הגיוני אבל איך יוצאים מזה?
קודם לומדים לזהות את כל הדיבורים והקולות החברתיים הללו – עיקר כוחם הוא שהם לא ממש גלויים, זה לא ממש כתוב בשום מקום שמי שמשמין חשוב כמו מת, זה בא לידי ביטוי בהתנהגויות קטנות אבל אף אחד לא ממש ידבר על זה בגלוי. ברגע שאנו לומדים להבחין בקולות הללו אנחנו יכולים לקבל יותר כוח להתנגד אליהם.
לדוגמא: אפשר לשאול מה כל כך בריא ברזון הנוראי של הדוגמניות? אפשר לשאול עוד הרבה דברים אבל צריך להתחיל להזיז את החשיבה האוטומטית הזו שמתמקדת רק במשקל. טיפול וקשר עם אנשים אחרים שמודעים לקולות שמעודדים חולי עוזר לחוש לא לבד ולהתחיל ליצור נאמנויות עם אחרים אל מול הקולות הללו.
לדוגמא: אם המוכר מעיר על המשקל צריך לענות לו משהו ולא להסתגר מבושה ויאוש ולחוש אשמה שהעזנו לקנות.